AKTUÁLIS


Modern kézművesek: a Bardon

Tokajba járni jó. Ez önmagában nem nagy felfedezés, persze hogy jó. De abból a szempontból is nagyon jó, mert évről évre új és új, kicsi, de kedves pincészetek tűnnek fel, látszólag a semmiből… Csak látszólag, hiszen ezek többsége már évek óta teszi a dolgát, de kell az a pár év az indulás után, hogy az eredmények látszani kezdjenek. Ilyen persze a Bardon is…
Írta: Borigo


November utolsó hetében jártunk Erdőbényén, ahol elsőre rögtön a néven méláztunk el egy kicsit… A Bardon nem tűnik hegyaljai névnek, és nem is az persze, a tulajdonos felmenői a Francia Forradalom alatt menekültek Párizsból Magyarországra, az utolsó e nevet viselő személy az édesanya… Az utókor számára a Bardon név így a borászaton keresztül marad meg – minden bizonnyal hosszú időre.
A Bardon tehát nem régi pincészet, 2007-ben alapították, egy fiatal borászlány, Kovács Gabi hathatós közreműködésével teltek az első évek, és ők is azt az elvet követték, amit egy kis kezdő pince a leginkább tehet. Vagyis, hogy először a szőlő háttérrel kezdenek foglalkozni, megteremtve azt a hardvert, amit néhány év alatt kicsit már megismerve tovább lehet majd lépni. Ez egyben azt is jelentette, hogy nem chateau jellegű építkezésben gondolkodtak, hanem a borvidéken elszórva keresték a legjobb területeket, gondos, több éves keresés után választották ki a termőhelyeket, figyelembe véve azt az elsődleges szempontot, hogy a száraz boroknak legyenek jók a területek. Aki csinált már ilyesmit, jól tudja, hogy az ilyen keresgélés nagyon nehéz… Éppen ezért tartják nagy kincsnek a Meszes Majort, amelyet még Vay báró idejében, több mint 100 éve telepítettek, és amelyről 102 éves nevű boruk is származik.
Jelenleg tehát a Bardon 8,5 hektáron gazdálkodik, az említett Meszes Majoron túl van területük a bodrogkeresztúri Lapis dűlő Nagy-Palánt részén, és a mádi Sarkad-dűlőben is. Nagyon alacsony, 25-30 mázsás terheléssel, ökológiainak mindható hozzáállással termelnek. A területek megismerése az első pillanattól tervszerűen halad, minden tételt dűlőnként és fajtánként is külön szüretelnek, sok esetben több menetben is, azokat különböző erjesztési és érlelési koncepció szerint dolgozzák fel, keresve-kutatva, hogy mely területek mire alkalmasak, hogy keveredik elő a legjobb végeredmény.
Ahhoz viszont, hogy ez a kísérletezés eredményes legyen, a pincében is nagyon tudatos munkát kell végezni. Azt vallják, hogy a kézműves szemlélet nem lehet „ahogy esik úgy puffan” szemlélet is egyben, vagyis minden részletről tudni kell, hogy micsoda, meg miért meg mikor… Ennek érdekében rigorózus mérési, laboros ellenőrzést folytatnak, és ennek érdekében nyerték meg tanácsadónak a jól ismert osztrák szakembert, Rudi Krizant is.

És a Bardon története még csak most kezdődik… Eddig csak kis lépésekben fejlesztették pincei eszközeiket, most azonban elérkezettnek látják az időt egy komolyabb beruházásra. Ez 2012 tavaszán indul, épület bővítés és felújítás veszi kezdetét az erdőbényei bázison, és természetesen a technológiai váltás is megtörténik. Mintegy 150 hektó kóracél erjesztőtér, modern eszközök kerülnek beszerzésre annak érdekében, hogy a termékpalettát szélesíteni, az évjárati biztonságot növelni lehessen. A 300 hektónyi új hordó pedig az érlelési lehetőségeket fogja kiszélesíteni.
Mint látható a pincészet a prémium minőséget célozza meg, szakmai filozófiájában és a termékekben is. A piacépítés most kezdődik igazán, csak vinotékákban is a gasztronómiában akarnak értékesíteni továbbra is, valamint külföldön, Dubaiban és Londonban már sikereket értek el. Az új feldolgozóra és az első eredményekre pedig már saját, 2010-es évjáratú furmint pezsgőjükkel koccinthatnak majd…


Bardon Borászat
3932 Erdőbénye, Kossuth Lajos út 39.
T.: +36 20 288 6638
E-mail: info@bardonwines.com
timea.szabo@bardonwines.com
Web: www.bardonwines.com


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013