AKTUÁLIS


Magyarország a Zeniten

Még Mikulás táján rendeztünk egy vidám kóstolót a Magyar Borok Házában, annak mintegy nyitányaként, hogy foglalkozni akarunk evvel a kedves, ügyes, ígéretes és magyaros fajtával, épp’, mert több van benne, mint amennyire ismert. Alábbi rövid összefoglalónkban azokat a tételeket emeljük ki, amelyek tetszettek a publikumnak, rosszat nem írunk, aki ott volt, mégsem említjük meg, az azért van, mert rosszat nem írunk…
Írta: Borigo


Az összbenyomás jó volt, a tételek zöme magas színvonalúnak bizonyult, a zenit hozta a formáját, többnyire könnyed, mindig finom, ropogós savú, vidám borokat kóstolhattunk, illetve volt néhány karakteresebb, mélyebb, érleltebb és komplexebb változat is, a zenit valóban mindkét dimenzióban teljesen szimpatikusnak bizonyult.

A Zenit hungarikum, Király Ferenc nemesítette Ezerjóból és a francia Bouvier-ből 1951-ben Badacsonyban. Bőtermő, korai érésű, kellemetes illata és fincsi savai vannak, a könnyű, vidám ivóbortól az ásványos, érlelt, intelligens száraz boron át a súlyos, mély és édes aszúborig mindenre kapható.

Leginkább a Neszmélyi, a Balatonboglári, a Balatonfelvidéki, a Balatonfüred-Csopaki, a Balaton-melléki, az Egri, az Etyek-Budai, a Móri és a Soproni borvidéken lakik, tán úgy 570 hektáron.

Hogy a fajta (és készítői) sokat tudnak, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az időközben különféle teszteken elnyert két kitüntetés is.
 
Az egyik a Geszler Családi Pincészet által a 2011-es félédes Zenittel elnyert nagy arany az izsáki Hungarikum borok és pezsgők XI. országos versenyén. Ez a Zenit nemcsak
a legmagasabb pontszámot érte el a nagy arany kategóriában, hanem a borverseny fővédnökének, Lezsák Sándornak, a Parlament alelnökének különdíját is.

A másik a Tornai Pincészet 2011-es Nagy-Somlói Zenit-je, mely a Prestige Reserve 2012-teszten elnyerte a Prestige Reserve Best Buy védjegyviselés jogát, amely borról mi a következő megállapításokat tettük a kóstolón:

Nagy-Somlói Zenit 2011, Tornai Pincészet
Hú, de finom, ez az első reakció. Zárt, azaz nem „látványos” illatú, kerek, édes-sós és ásványos érintésű bor gyümölcsös ízjegyekkel (sárga alma), szép savtérképpel. Igen egységes, jó balanszú tétel. (2012-es hordóminta: Közepesnél intenzívebb, szép gyümölcsillat, édes érintés, finom sav és finom ásványosság egyesül ismét jó balanszban).



Móri Zenit 2011, Geszler Családi Pincészet
(narancssárga címke) Félédes, zárt, édes, tiszta, jó balanszú, egyszerű, hibátlan tétel, vidám bulibor.
  
Móri Zenit 2010, Geszler Családi Pincészet
Félszáraz, zárt, telt korty, finom savak, nem tűnik nagyon színes egyéniségnek, de jó italú gasztro- és beszélgetőbor.
 
Móri Zenit 2011, Frey Pince
Édes, finom savú, lágy karakterű, jó italú, hibátlan holmi, 13,5 %-os szesze nem lóg ki, harmonikus, könnyed szerkentyű. Talán a címke nem szép, egy ilyen jó balanszú és jó italú, lendületes borocskának modernebb és fiatalosabb címke kéne.

Zenit 2012, Taschner Borház
Remek, ropogós, de kicsit olyan sauvignon blanc-os zenit finom savakkal, érzéki hársas-citrusos felhangokkal.

Soproni Zenit 2011, Sterlik Pince
Félédes, virágos-világos, édes érintésű, tán ananászos aromát idéző, profi tétel ismét csak a jóízű zenites-sopronis savkészlettel.

Soproni Zenit 2010, Vincellér-ház
Késői szüret, illatcsokor bomlik ki poharunkból barackos-mézes felhangokkal, ízében aszalt gyümölcsös-fügés ízjegyek, lágy, olajos faktúra, édesség és soproni sav összhangja, hölgyek öröme.

Soproni Zenit 2005, Vincellér-ház
Kerek korty, finom, citrusos, édes-mézes-botritiszes illat, kóstolva medicinális aroma, finom ízű savak tartják az édes gyümölcsöket, kerek karakter.
 
Őzike Mátrai Zenit 2011, Borpalota
Eszményi bulibor, hársas-virágos illatok, gyümölcsös-szőlős, friss aromák, nem nagy komplexitás, nem is az a célja, profi megfogalmazás.

Bérc, Mátrai Zenit 2011, Csernyik
Az est meglepetése ez tudatos, telt, kerek, komplex édes bor. Narancshéj-illat lengedez poharunk felett, édes-savankás ízek ölelkeznek a kortyban, nem gejl az édesség, hosszú gyümölcsösségében kis citrus, mangó, vagy valami ilyesmi. Itt is a jóízű savaik, lágy faktúra, szép fajáték, azaz kellemes hordó emléke. És csavarzár, amit külön díjazunk, mert jó dolog.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013