AKTUÁLIS


Magyar bor a nagyvilágban

Rendre felvetődik a kérdés, mennyit ér a magyar bor a nagyvilágban. Ideáltipikus Mari néni szerint a magyar a világ legjobb bora, bár ő nem iszik, csak néha egy kis piros édest, ha nagyon fölszabja az agyát a sok chemtrail meg migráncs. A szomorú való az, hogy a világ nem is tudja, hogy itt, Bukarestben készítenek bort, a szakma ismeri a tokajit, de nem vagyunk rajta a bortérképen. 1875-ben 425,3 ezer hektárba kapaszkodtak a szőlők, 1980-ban, a kombinátos időkben is 168 ezer hektáron teremtek, manapság 69.3 ezer hektárt mond a statisztika, rossz nyelvek szerint van az hatvan. Másrészt óriási a minőségi fejlődés, immár télleg vannak világszínvonalú magyar borok, de a pincészetek sem egyenletes minőséget, sem elegendő mennyiséget nem képesek biztosítani, nincs egységes nemzeti vízió, stratégia és közösségi marketing, az istennek se. 25 éve hallani ugyanazokat a problémákat, a kooperációra, a közösségi cselekvésre való képtelenség a borvilágot is meghatározza.
Írta: Tompa Imre


Nincs recept, de nézzünk meg pár olyan bort, melyek bizonyítottan világpiac-képesek. A Kovács Nimród Winery (27 termő hektár, egri csodadűlők) a minap kiküldött Chicagóba 5 palackot a független piaminősítő Beverage Tasting Institute-ba, mind az öt kilencvenvalahány pontot kapott. Amerika amúgy (még ma is) a világ legnagyobb és legszofisztikáltabb borpiaca, ha Amerikában győztél, a világot győzted le, ha ott nem győztél, még nem vagy az igazi, csinálj bármit, legyen az bor vagy informatika vagy film vagy Queen-együttes vagy bármi, amiben hiszel.


Kovács Nimród Winery


Kovács Nimród (ő hozta be az HBO-t meg a UPC-t) Egerben borászkodik, és diametrálisan mást csinál, mint az egri borászok zöme. Kihúzgálta a kadarkát és a leánykát, amin néhány tradicionalista egri borász tőkén szúrta magát, és chardonnayt, pinot noirt és syraht telepített helyettük, azért ezeket, mert e világfajták kedvelik a kicsit hűsebb dűlőket.


Kovács Nimród Winery


Az ex-marketinges Nimród szerint ha nem tudod elmondani egy mondatban, hogy ki vagy, akkor nem fog senki meghallgatni. „Amikor Egerben megkérdezek tíz kollégát, mi az egri bor, tíz teljesen elütő választ kapok. Ezt nem lehet kommunikálni a világ felé. Ha egy osztrákot megkérdezel: a fehér a Grüner veltliner (gimme a dzsíví plíz), ha rőt, az Blaufraenkisch. És mindenki ezt csinálja, persze kiválóan. Nálunk azt kéne csinálni, hogy furmint és kékfrankos, aztán azt termelsz mellette, amit akarsz, de ezt a kettőt mindenkinek kéne készítenie”. És ne szégyelljünk az osztrákokba kapaszkodni, akik borilag is előttünk járnak, az osztrák PR amúgy is a világ legjobbja, el tudták hitetni a világgal, hogy Hitler német, Beethoven pedig osztrák volt. Nekünk az osztrákok és a németek mellé kell pozícionálni a borainkat, nem a bolgár és román borok mellé, mert a mi dűlőink íze közép-európai, nem balkáni (bár lehet, hogy ez a múlt, és a magyar jövő mind klimatikusan, mind kulturálisan, mind borológiailag a Balkánról szól).


Kovács Nimród Winery


Nimród kulcsszavai: elegancia, gyümölcsösség, bársonyosság és kedvesség, a behízelgő ízvilág, valamint hogy ne kelljen küzdeni egy borral, ami kulcskérdés: a bor jóízű legitim drog, melyet nem azért fogyasztunk, hogy dolgozzunk vele, hanem ellenkezőleg, hogy kipihenjük és elfelejtsük a munkát. És tényleg: a Monopole Chardonnay Battonage 2012 (a hordóban a finomseprőn érlelődő bort a bormester egy ilyen kis hosszú nyelű küretkanállal buzerálja, hogy almasavját lecsiszolja, a faktúrát lágyabbá tegye). Szal a batonázs gyümölcsös (fehér barack, fehér ribizli), kicsit hordófüstös, édes és ásványos érintésű, hosszú, 3960 ft. A Monopole Pinot noir 2012 az egyik legkellemesebb magyar pinot, nem a gyakran érezhető kusza illat + vékony test, hanem intenzív, elegáns, gyümölcsös, levesfűszeres, csiszolt savú, telt, de könnyed bor, 3990 Ft. Az ugyancsak elegáns, fekete Soul Syrah 2012 gombát-tintát-levendulát idéző illatú, szép savjátékú, tüzes, szájbetöltő struktúrájú bor 5250 Ft-ért.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013