AKTUÁLIS


Ez várható a borvilágban 2018-ban

A stílusok, a régiók, a bortrendek és a szőlő folyamatosan változik, de ha jól figyelünk, észrevehetjük, hogy trendek ugyanúgy adódnak itt is, mint a divat vagy a zene világában. Az amerikai Forbes újságírója ezúttal borszakértőket kérdezett arról, mit jósolnak 2018-ra.
Írta: Borigo


Mike DeSimone és Jeff Jenssen, a “The World Wine Guys” a “Red Wine: The Comprehensive Guide to the 50 Essential Varieties and Styles” sikerkönyv szerzői

Itt a nagyüvegek ideje, főleg, amikor otthon fogyasztunk, vendégségbe viszünk bort vagy másokat hívunk át egy partira. Érdemes figyelni a magnum palackokat, mert sokkal népszerűbbek lehetnek, mint korábban. Szintén valószínű, hogy egyre eladhatóbbá válnak a prémiumborok, hiszen ott van már egy generáció, aki szívesen megfizeti a minőséget. Nőhet az érdeklődés a kevésbé ismeretlen borok iránt, valószínűbb, hogy ezeket pohárral kérik majd az éttermekben, de izgalmas, új irányt mutathatnak. Új régiók felé nyitnak a borkedvelők: Magyarország, Horvátország, Bulgária és Grúzia borai is érdeklődésre számíthatnak.

Andrew Dornenburg és Karen Page, a nemrég megjelent “Kitchen Creativity: Unlocking Culinary Genius with Wisdom, Inspiration, and Ideas from the World’s Most Creative Chefs,” könyv szerzői

Az aktuális események is befolyásolhatják a 2018-as fogyasztást, hiszen például a borkedvelők tudatosan választhatnak majd kaliforniai borokat, hogy ezzel is támogassák a tavalyi komoly tűzvész által érintett bortermelők munkáját. Az étkezési trendeket a borfogyasztás is követi: megnő majd az érdeklődés a természetes, organikus, vegyszermentes borkészítés iránt és fontos kérdéssé válhat a bor mögött álló szakemberek filozófiája. A súlyos vörösek helyett egyre több rozé fogy majd.

Christopher Howell, borász és menedzser, Cain Vineyard and Winery in Napa Valley

Új borásznemzedék érkezik. Gyakran egyetemet végzett, agrár érdeklődésű fiatalok, akik feltámaszthatnak régi szőlőterületeket, új színt hozhatnak a borászatba. Itt az idő újragondolni azt, hogy hogyan bánunk a régi tőkékkel, hogyan használjuk a modern tudásunkat egy klasszikus területen. 2018-ban nagyobb elismerést kapnak majd azok az emberek is, akik kétkezi munkát végeznek a szőlőben. Ez egy szakma és szaktudás, nem holmi idénymunka. A fenntarthatósághoz megbecsült munkaerő is kell.

Michael Hill Kennedy II, a Component Wine Company alapítója

A minőség és a történelem végre újra helyet szorít magának a különleges borok között. Sok klasszikus, mint a cabernet Napa-völgyből kapta meg az elmúlt időszakban az unalmas jelzőt, ez változóban van. Több helyen észlelek egyfajta visszatérést a nagy borokhoz, a pezsgők világában is visszatérhetne az, hogy a nagy brandek helyett a minőség az uralkodó. Az én titkos tippem pedig Chile: nem az a Chile, amit a szupermarketek boros polcairól ismerünk, hanem valami új, átgondolt, francia borokhoz hasonló karakter, csak féláron. Syrah és Pinot Noir Casablancából – én megsúgtam.

Kaitlyn Caruke, vezető sommelier, Walnut Street Cafe in Philadelphia

A spanyol borok kilépnek az árnyékból: én a Mencíia borokra voksolok. Szintén hatalmasat robbanhatnak az ausztrál borok, főleg, ha a természetes borok ligáját nézzük. És hogy egy harmadik tippet is mondjak: lassan eljön a női borászok ideje.


Abban a megkérdezettek mind egyetértették, hogy a bortrendek a fogyasztóknál dőlnek el. Hiába a nagy jóslatok, vagy a marketing, az emberek az időjárás, a hangulatuk és az étel/bor párosítások alapján fognak választani. Emiatt az egyetlen dolog, amit 2018-ra kívánni érdemes: legyenek kalandosak, kísérletezők, bátrak, amikor idén bort vesznek.A forbes.com cikke itt olvasható eredetiben:
https://www.forbes.com/sites/brianfreedman/2017/12/29/expert-predictions-for-the-wine-trends-that-will-shape-2018/#21ee391e3070


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013