AKTUÁLIS


A jövő elkezdődött

Az biztos, hogy ez itt a világtörténelem utolsó cikke a Winelife Borászatról, viszont az első, ami a Linzer-Orosz Borászatról szól. Mint előző számunk Hírszüretében is megírtuk, a pincészet nevet vált, és az sem véletlen, hogy éppen most. Minden év június vége egyébként is Sopronban ér bennünket, így aztán volt alkalmunk pár órát beszélgetni Linzer Sámuellel és Orosz Csabával arról, mi is az aktuális helyzet…
Írta: Bányai Gábor Botond


Borigo: Kezdhetnénk a dolgok közepébe vágással, de induljunk egy kicsit távolabbról: Tulajdonképpen fiatal pincészet vagytok, de már sok siker is van mögöttetek. Hol tartotok most ültetvényben, és ez hogyan hat ki a termékszerkezetre?

Linzer Sámuel: Folyamatosan növeltük az elmúlt évben a saját területek nagyságát, ráadásul ez nyilván minőségi ugrást is jelent majd. A legfontosabbnak a Fertő partján telepített 1,2 hektár kékfrankost tekintjük, ennek idén már szűztermése lesz. Innen tervezzük majd lehozni később a prémium kékfrankosunkat. Ezen kívül a Dudles-ben telepítettünk még 1-1 hektár zöldveltelinit és olaszrizlinget. Az utóbbi fajta szerintünk nagy jövő előtt állhat(na) Sopronban, hiszen itt van sav, és a fajta egyébként is egyre népszerűbb. Mind a három parcella gyönyörű állapotban van, nagy reményekre jogosít.

Orosz Csaba: Folyamatosan alakítjuk át a többi területet is – azokat, amelyeket szükséges. Művelési módot váltunk, illetve a cabernet sauvignont több helyen is leváltjuk. Nagy jövőt látunk a Zweigeltben, jövőre telepítünk abból is, illetve shirazból is. Vannak még parlag területeink is, így a jelenlegi 13 hektárról viszonylag egyszerűen fel tudunk nőni a kitűzött 20 hektárra.
Borigo: Meg lesz ennek a mennyiségnek a piaca?

Orosz Csaba: Csak olyan ütemben szeretnénk növekedni ahogy a piacunk növekszik. Nagyon sok tényező befolyásolja azt a piaci szegmenst, ahol mi dolgozunk, egy-egy nagyobb tranzakció is alapvető átalakulást hozhat. Nagyon észnél kell lenni, ha egy-egy nagyobb felvásárló megváltoztatja a stratégiáját, az egész borvidéki szőlő és borpiac teljesen átrendeződik. Éppen ezért szeretnénk ettől függetlenedni, ez is a koncepció része.

Borigo: Sok minden forrong körülöttetek most, elég csak a borászat névváltására gondolnunk. Hogy jutottatok el eddig a pontig?

Orosz Csaba: Minden mindennel összefügg, valóban. Fertőrákoson, ahol ülünk, egy hagyományos falusi házban alakítottuk ki a kóstolóhelyiségünket, illetve ugyanitt a szomszédban lesz a feldolgozó is, de erről majd később. Vagyis egy falusi, tradicionális környezetben dolgozunk és a jövőnk is ez. A Winelife név, bármennyire is tükrözi az elkötelezettségünket – azon túl, hogy rengeteg félreértésre adott okot - nem tükrözi sem a tradíciót, sem pedig a lokalitást, vagyis a poncihter gyökereket. Ezért aztán eldöntöttük, hogy Samuval a nevünkre vesszük a borászatot, vagyis vállaljuk mindenért a felelősséget arccal is. Így lesz önazonos az egész…

Borigo: Átlátható kívülről is, hogy az időzítés sem véletlen, hiszen lassan kezdődik a szomszédban az új feldolgozó építése is.

Linzer Sámuel: Nem innen kezdeném, hanem a prémium boraink megjelenésétől. A Winelife-ot a kezdetektől kezdve a középkategóriás, nagyon jó ár-érték arányú borokról ismerte meg a fogyasztó. Nem véletlen ez, hiszünk abban, hogy az osztrák példát követve (Linzer Sámuel egy ruszti nagyborászat szakmai vezetője is – a szerk.) tökéletesen precíz, nagyon jól iható, és árban is elérhető borokat kell adni elsősorban a fogyasztónak. Ugyanakkor tudjuk azt, hogy egyfelől a fogyasztó kíváncsi a különlegességekre, másfelől magunk számára is kihívás, hogy a szakmai felkészültségünket prémium borok elkészítésével is bizonyítsuk. Elkészült épp a Kékfrankos 2015, a Cabernet Sauvignon 2015 és a Zweigelt 2015 prémium borunk is, úgy éreztük, ezeknek már az új név alatt érdemes megjelenniük.

Borigo: Azért térjünk vissza a feldolgozóra…

Orosz Csaba: Ez valóban nagy váltás lesz a pincészet életében, és ez is nyilván összefügg a névváltással. Ez a fertőrákosi ingatlan-együttes, a két épület együtt egy hosszú távú koncepció része, ha két év múlva átadjuk, a hardver tulajdonképpen kész lesz egy életre. Hátul, a pajta épület helyén lesz majd a tulajdonképpeni feldolgozó, az utcához közelebbi épületrészben pedig a palackozó, a készáru raktár, valamint a szociális blokk. És ugye az egész mellett ott lesz a már kész vendégváró egység, amelyet azért szintén áthangolunk egy picit, elsősorban belsőépítészeti szempontból, hogy otthonosabb legyen, a már említett tradíciót jobban közvetítse. Mindkét épület alatt boltíves pince is van, ezeket felújítjuk és összenyitjuk, ott fogjuk érlelni a prémium borokat.
Borigo: A névváltással kapcsolatos közleményetek meglepett annyiban, hogy bevezettek egy új fogalmat a pincészettel kapcsolatban, ez pedig a Fertő-táj. Mi ennek a lényege pontosan?

Linzer Sámuel: Egyfelől úgy gondoljuk, hogy nem kizárólag a Sopron üzenetet kell és érdemes közvetíteni. A vidék ahol élünk, egy elképesztő természeti adottságokkal rendelkező környék, aminek a bor csak egy szelete. Az egész ökológiai egységből kell kiindulnunk, ami jelenti a tavat, az élővilágot, és persze a bort is. Ezt az egészet együtt szeretnénk hangsúlyozni, mert ennek van egyedül értelme, és ez egyfajta misszió is. Másrészt a következő években a környék hatalmas átalakuláson megy majd át, a tó magyar oldalán (is) komoly fejlesztések lesznek, vélhetően a turistaforgalom jelentősen megnő majd. A jól felfogott érdekünk is az, hogy ebben részt vegyünk, a bort könnyű ráfűzni az ökoturizmusra és a gasztronómiára. Az új Linzer-Orosz Borászat ennek az egésznek az epicentrumában lesz, az új épület alkalmas lesz vendégszobák kialakítására is, vagyis minden adott ahhoz, hogy a termésünk nagy részét helyben el is adjuk majd.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013