AKTUÁLIS


Gléda: a 21. századi vendéglő

A gasztronómia két fenegyereke, Deli János és Kerekes Sándor régóta ismerik egymást, most végre összeálltak: szeptemberben Gléda néven nyitottak közös, saját éttermet a Budapesten, budai hegyekben. Jani nevéhez kötődik többek között a MÁK Bisztró és a csopaki Márga Étterem tündöklése, Sanyit pedig a „szürkemarha-séfként” ismeri a nagyközönség, a csopaki Sáfránkert Étterem sikerét alapozta meg. A Glédával régi tervük vált valóra: a század eleji vendéglők hangulatát teremtették újra.
Írta: Demők Nóra


éljuk olyan nagybetűs VENDÉGLŐ létrehozása volt, ahova az emberek nap mint nap szívesen eljárnak ebédre, vacsorára, és a mindenki számára érthető, hazai ételeket jól elkészítve tálalják.

A Glédában minden eredeti: az alapanyagokra, a minőségi és változatos
húsokra nagy hangsúlyt helyez Kerekes Sándor. Az étlapon sok régi polgári konyhai elem megtalálható, a századfordulós uradalmi konyha és az erdő állatai ihlették: vadhúsok, nyúl, szarvas, őz, mangalica, marhahús,liba, kacsa. „Az uradalmi szakácsok sokat utaztak, merítettek más népek konyhájából, ezért olyan ízgazdag a századeleji konyha, megtaláljuk a csigát,a békát, a különböző gombákat, kis franciás behatással a tejszínes ételeket, a vajat, ez mind a magyar konyhát gazdagította. A Gléda egy 21. századi budai vendéglő, Krúdy környezetéből és hagyományával.”- mondja Kerekes Sanyi.

Deli Jani ereiben vendéglátós vér folyik: nagyapja a harmincas években
nyitott vendéglőt Vecsésen, gyerekkorunkban italos rekeszekből
építettek várat. Édesanyja próbálta eltántorítani a szakmától és építőipari szakközépbe íratta, de kiderült, hogy ez nem az ő pályája: érettségi után idegenforgalmi iskolában tanult és nagybátyja szállodájában vállalt nyári munkát. „Végigjártam a ranglétrát, láttam közelről a szakmát. Többet akartam.” – mondja. Heston Blumenthalnál kötött ki, ez végképp meghatározta a vendéglátós sorsát.

„Sanyival már egy-két éve komolyan terveztük a közös étterem nyitást,
és nem a belvárost kerestük, ez koncepció volt. Az agglomerációban vagy külső kerületekben hiány van jó helyekből, ahová be tudsz ülni enni egy jót, pedig van rá igény. A 3. kerületben van a Gléda, közel a belvároshoz, saját parkolóval, nem akartunk beállni huszadik étteremként a sorba az 5. kerületben. Itt szabadon, kompromisszumok nélkül megvalósítjuk, amit a vendéglátásról gondolunk. Vendéglőt akartunk csinálni, kockás terítővel és régi tálalóval, de modern szolgáltatással. Ez a szakmai barátság itt a Glédában teljesedett ki.”-
teszi hozzá.

Régi klasszikusok is megtalálhatók a konyhán: a rántott borjúfej, tarja lecsóval, somlói galuska, egy jó rántott ponty. Van heti menü és á la carte, odafigyelnek az ételallergiásokra is, gluténmentes és laktózmentes verziókra is fel vannak készülve anélkül, hogy az ételek elveszítenék valódi ízüket.
Jani nem hagy fel a gasztro-tanácsadással, de most a Gléda a legfontosabb: „A kisebbségi tulajdonosi létből már elég volt, Sanyival 50-50 százalékban osztozunk, ez végre a saját helyünk! Ő is hasonlóan gondolkodik erről, bejárta ezt a pályát, most végre közösen alkotunk valamit. A Glédát együtt újítottuk fel, fúrtuk a falat, pakoltuk a bútorokat, volt egy pillanat, amikor egymásra néztünk és azt mondtuk: Te, ezt most tudod ugye, hogy magunknak csináljuk???”


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013