AKTUÁLIS


A Váli Birtok és a balatoni panoráma

A Balaton az a szó, amely sokunk szívét pozitív élményekkel tölti meg. Ha a környéken járunk, úgy gondolunk rá, mint egy másik univerzumra, ahol télen minden csöndes, nyáron viszont egymást érik a strandon a törölközők, a vizet vitorlások díszítik, a környékbeli borok pedig egyre finomabbak. Megnéztük és megkóstoltuk, hol tart most a Váli birtok ezen a hungarikumnak számító vidéken.
Írta: Jankó Bálint


Nagy kár, hogy a legtöbb borászatnak nincs olyan panorámája, mint a balatoniak többségének. A Váli Birtok életét is alapvetően meghatározza a badacsonyörsi adottságok által nyújtott környezet. Bár a gyönyörű vidék már önmagában is magas minőséget követel, de nem ez az egyetlen oka, hogy Váli Péter kiváló borokat készít ezen a tájon. A pincészet tételei stílusosak és karakteresek. A választék a könnyű fehértől a vörösig terjed, és minőségük még az erős balatoni mezőnyben is kiugrónak számít. A Luca Bora vagy a Budai Zöld egyedi ízvilágával külön kategória a könnyű fehéreken belül. Felesleges őket például egy új-zélandi sauvignon blanc-nal összehasonlítani - két különböző világ, nem rosszabb vagy jobb, hanem más.

Üdítő dolog az is, amikor egy borász végre valami újat tud mutatni a rosé műfajban. A pincészet roséja és szürkebarátja is tartalmas, élettel teli a kategóriában, tény ugyanakkor, hogy fröccsbornak egyik sem ideális választás, túl karakteresek.
Inspiráló azt érezni, hogy az északi és a déli part termőterületein és pincéiben nagy változás zajlott le az utóbbi tíz évben. Váli Péter is a folyamatos kísérletezők közé tartozik - korábbi évjáratai ennek a kísérletezésnek a bizonyítékai. Ezzel együtt a pincészet szakmailag talán most érkezett mérföldkőhöz. Termőterületeiket organikusan művelik, és az évek során stílusuk sokat csiszolódott, amíg elérték a mai jellegzetes ízvilágot.

Ahogy az alapborok, úgy a komolyabb tételek is sajátos hangvételűek, egyszerre fejezik ki a badacsonyi jelleget, a vulkanikus terroirt és a helyi fajtát. A 2017-es kéknyelű például kategóriájában kiemelkedő.
A közeli köveskáli gasztrofalu mellett a Váli birtok is autentikus kulináris sziget, hiányolnánk is, ha a pinot noir mellé nem ehetnék egy jót ebben a családias környezetben. Nagyra értékelhetőek azok a helyek, ahol ilyen baráti a hangulatban lehet elkölteni egy finom ebédet vagy akár egy egész hétvégét. A prések, kemencék, na meg persze az épületeket körbevevő szőlőskert tökéletes egységet alkotnak. Jó látni, hogy egyre több olyan borászat van a Balatonon, akik hiteles és fenntartható vállalkozást építenek. A Váli birtok is ilyen.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013