BORIGO - Középpontban a bor - Online bormagazin

Az alábbiakban bemutatjuk az eddigi megjelent lapszámainkat rövid leírással. A kapható státuszú példányokat itt rendelhetik meg.


2009

Nr. 32. 2009. december   Nr. 31. 2009. október   Nr. 30. 2009. augusztus
Címlapon: BORIGO 100
Státusz: kapható

Ötödik 100-as listánkon természetesen a 2006-os vörösborok taroltak, de évről évre egyre több rozé settenkedik. Persze egy merlot lett az első, készítője a tavalyi Év Bortermelője – nincsenek véletlenek. Persze nem értük be ennyivel, Ercsey Dániel folytatta a tavalyi Bor és kereszténység témát, ezúttal a bor szakrális megnyilvánulásaival. Bemutattunk még két pincészetet és két terroir-gasztronómust, de kóstoltunk egy csomó édesbort és pezsgőt is.
Címlapon: Ezerjó
Státusz:
kapható

Tavaly ilyenkor is egy szőlőfajta díszlett a címlapon, kezd ez szokássá válni… Az ezerjóról meg kiderült, hogy az egyik legizgalmasabb szőlőfajta széles e honban, amolyan jolly-joker, amely pezsgőnek éppúgy elkészíthető, mint aszúnak. Új szerzőt is avattunk Herczeg Ágnes személyében, ő a borkészítés környezetvédelmi összefüggéseiről írt, míg Ercsey Dani egy sörvidéken kutatta a hajdanvolt borvidéket. Barsi Szabó Gergely Cahors-ozott, Geönczeöl Attila pedig Zilai Zoltánnal interjúzott.
Címlapon: Bikavér
Státusz: kapható

Eger és Szekszárd összefogásából született e számunk, amelyben másfél tucatnyi oldalon elemeztük a Bikavér múltját, jelenét és jövőjét. Megtartottuk szokásos hordóminta riportunkat is a 2008-as vörös évjáratot kergetve és Tompa Imre sem volt rest: interjút készített Szörényi Leventével, akivel elsősorban persze borról beszélgetett. Lett újabb négy Fiatalság-Bolondság cikkünk is, és a Bikavérek mellett teszteltünk egy rakás syraht és pinot noirt is.

Nr. 29. 2009. június   Nr. 28. 2009. április   Nr. 27. 2009. február
Címlapon: Balaton-felvidék
Státusz: kapható

Júniusi számaink rendszeresen torkollanak balatoni témaválasztásba – ez nyilván nem véletlen. Ezúttal a festői Balaton-felvidéki Borvidéken jártunk, ahol 18 termelő fogadott bennünket tárt karokkal. Főszerkesztőnk Umbriában is járt, ahonnan tele szatyorral érkezett – benne nem csak borral, hanem sajttal, sonkával, szarvasgombával és: olívaolajjal. Ez utóbbit meg írta alaposan. Nagyinterjúnkban Tompa Imre Gálné Dingisz Évával beszélgetett, megint megérzetünk valamit, Éva később bekerült az öt közé az Év Bortermelője választáson.
Címlapon: Vörösbor 2006
Státusz:
kapható

Áprilisban vörösbort szeretünk kóstolni, ezúttal a 2006-os évjárat nagyjait teszteltük: mintegy 150-et. A vége az lett, hogy megint nyertek a merlot-k. De nem értük be ennyi vörössel, meglátogattuk Montalcino-ban a Benvenuto Brunello nevű fesztivált, ahol többszáz tételt kóstoltunk, mintegy 50-et meg is írtunk. De ha már arra jártunk „beugrottunk” a talán legnagyobb élő „bornév”-hez, Franco Biondi-Santi-hoz, de voltunk az éppen „kilövés előtt” álló Uccelliera-s Andrea Cortonesinél is.
Címlapon: Felvidék
Státusz: kapható

2006-ban kezdtük el a határon túli magyar borvidékeket látogatni, akkor Erdély, most a Felvidék került a címlapra. Bemutattunk 8 termelőt, Csíki Sándor megírta gasztrotörténetét, és kóstoltunk is borokat szép számmal. Mellesleg Tompadoktor interjút készített a frissen megválasztott Év Bortermelőjével, Konyári Jánossal. Újra készült Belvárosi Borturizmus is hat állomással, valamint új szerkesztőnk, Ercsey Dani is azonnal jelentős írást hozott Dél-Afrika borászatáról.

 


2008

Nr. 26. 2008. december   Nr. 25. 2008. október   Nr. 24. 2008. augusztus
Címlapon: BORIGO 100 - Sopron
Státusz: kapható

Újra kiszámoltuk a legjobb 100 magyar bort, a Királyudvar Lapis Aszú 2003 lett az év legjobbja - ez nem is lepett meg senkit áprilisi kóstolónk után. Újra jártunk Sopronban is (Tompadoktor majdnem le is költözött), ahol 15 borászatban "vettük fel az állapotot" és újra megállapítottuk, hogy arrafelé rendben mennek a dolgok. Befejeztük másfél éves pálinka tanfolyamunkat a legjobb résszel, a kóstolással, de megkóstolunk egy csomó Champagne-t is.
Címlapon: Kadarka
Státusz:
kapható

Már régóta izgatta fantáziánkat a már hungarikummá lényegült, ám meglehetősen rejtélyes szőlőfajta, a kadarka. Tudományos alapossággal közelítettünk a témához, de megszólaltattuk a kadarka-szakma legavatottabb képviselőit is. Melléje Tompa Imre esszét írt az Alföldről, Csíki Sándor meg annak gasztronómiájáról, leginkább a pörköltöt kóstolgatva. De tudósítottunk a Travel Channel forgatásáról is, újra elővettük a zéró tolerancia kérdését, mert kiderült, hogy igazunk volt és két klassz éttermet is bemutattunk.
Címlapon: Vörös vagy Bordeaux? - Vörösbor 2005
Státusz: kapható

Megcsináltuk a magyar borújságírás első nagy hordóminta bemutatóját (2007), de persze kóstoltuk és elemeztük a 2005-ös évjáratot is - és nem csak itthon, Bordeaux-ban is. Ez utóbbiról nagy cikk-csoport is készült, Csíki Sándor pedig folytatta nagy gasztró sorozatát - ezúttal Villányról. De voltunk Szekszárdon is, ahol tucatnyi borásszal beszélgettünk a borvidék jelenéről és jövőjéről.

Nr. 23. 2008. június   Nr. 22. 2008. április   Nr. 21. 2008. február
Címlapon: Somlói tavasz
Státusz: kapható

Somlón még nem voltunk - illetve voltunk, de mégsem. Ezek után már biztosan voltunk, szép újság lett belőle, a 11 termelő kitett magáért, a borok pedig… Tompa Imre megint nyakába vette Itáliát, és nem csak a Vinitaly-t, a végén pedig közölte, hogy ott nagyon nagy játék a bor. Minthogy új szerkesztőnkkel, Geönczeöl Attilával egyetemben a Concours Mondialon is jártunk, arról is született egy megemlékezés.
Címlapon: Tokaj - dűlőre jutnak?
Státusz:
kapható

Legismertebb borvidékünkön eljutottak a dűlőklasszifikáció kérdéséig, mi körüljártuk az ügyet és a két eredetvédelmi kezdeményezést. Mellesleg kiveséztük a fantasztikus 2003-as aszú évjáratot és kiosztottuk a BORIGO legmagasabb pontszámát, egy 99-est. Csíki Sándor új sorozatot kezdett, elsőre Tokaj gasztronómia történetét firtatva, és nagyot durrantottunk a zéró tolerancia fikázásával.
Címlapon: Fiatalság, bolondság
Státusz: kapható

Ötödik évfolyam, első szám, tizenhárom fiatal garázsborászat. A neveket most nem soroljuk fel, de a fiúk-lányok klasszak, ambiciózusak és hozzáértőek, legyenek Tokajban, Villányban vagy Monoron. Rajtuk kívül meginterjúvoltuk még Villány borépítészét, Viczencz Ottót, CzSK megkezdte egészség sorozatát, és bemutattunk egy indiai éttermet is.

2007

Nr. 20. 2007. december   Nr. 19. 2007. október   Nr. 18. 2007. augusztus
Címlapon: :TOP 100, 2007
Státusz: kapható

Harmadik alkalommal a harmadik bortípus nyert, Lenkey Géza száraz tokaji furmintja, az év borászata pedig a Béres lett. Közreadtunk egy szép könyvrészletet olvasnivaló gyanánt, és egy nem kevésbé klassz interjút a szerzővel, Máté Ferenccel, aki mellékesen ötcsillagos borokat készít - éppen Toszkánában. Mellékesen jártunk Izlandon és Budapest legjobb steakhosue-ában.
Címlapon: 3az1-ben: Toszkána - Fehér óborok - Bor és egészség
Státusz:
kapható

Három olyan témánk volt, ami önmagában is címlapsztori. Még a nyáron bejártuk Toszkánát, hihetetlen élményanyagot dolgozunk fel, de hasonlóan érdekes volt - csak másképp - a magyar fehérborok érési potenciáljának kóstolgatása is. Czerneckiné Sinkó Krisztina pedig tucatnyi oldalt firkált tele a bor egészségre gyakorolt hatásáról.
Címlapon: Pinot noir
Státusz: kapható

Talán legnagyobb vállalkozásunk volt e szám. Végigjártuk az országot, és próbáltunk egy összefoglaló dűlőkatalógust készíteni a magyar pinot noir ültetvényekről. Tizenvalahánynál elakadtunk, de nem végleg… Ha már pinot, megmutattuk a világviszonylatot is Burgundiától Új-Zélandig, fotósunk Teszár Ákos pedig egy egész őzet sütött-főzött meg Gasztronóm rovatunkban.

Nr. 17. 2007. június   Nr. 16. 2007. április   Nr. 15. 2007. február
Címlapon: :Balatoni körtánc
Státusz: kapható

Újra Balaton, de ezúttal még részletgazdagabban. Konyári Jánossal és Jásdi Istvánnal készült ikerinterjúnk sokáig emlékezetes marad, és nem csak a panoráma miatt. A termelők mellett meglátogattuk újra a Kistücsök éttermet, Tompa Imre értekezést írt a balatoni halak jelleméről (vö. Gerald Durrell), teszteltük az ásványvizeket, és elindult nagy pálinka tanfolyamunk is. "Mellékesen"volt egy Bock vertikális teszt is.
Címlapon: Villány Valley - Vörösbor 2004
Státusz:
kapható

A BORIGO-hoz visszatért Tompadoktor kopirájtja a cím, jelentése pedig az, hogy Villány megpróbál megindulni a világhírig vezető úton. Megmutattuk az eredetvédelmi rendszert, hat helyi karizmatikus ember véleményét, és persze értékeltük a 2004-es vörös évjáratot. De voltunk Piemontban, foglalkoztunk a Calvados-szal, és a rejtélyes bioszalonnával.
Címlapon: Budapest
Státusz: kapható

Innentől számszakilag rendbe jöttünk, a BORIGO stabilan kéthavonta jelent és jelenik meg. Alig hittük, de a lap a negyedik évfolyamába lépett, a címlapra pedig országunk fővárosát tűztük. Megnéztük, hol lehet a legjobb borokat kapni, sőt a táblán belüli borászatokat is meglátogattuk. Megjelent nagy biodinamikus cikkünk, elindult a SpirituS Cognac-kal és foglalkoztunk a balzsamecettel..

2006

Nr. 14. 2006. december   Nr. 13. 2006. szeptember   Nr. 12. 2006. június-július
Címlapon: :TOP 100, 2006
Státusz: kapható

Háromhavi megfeszített munkával újraszerveztük a lapot, "… a vonat ment tovább, csak zökkent, meg sem állt."Elkészítettük a második nagy éves összefoglalót, az év bora a 2003-as Kopár lett, az év pincészete Gere Attiláé. Melléje utaztunk egy nagyot Tokajba (és megsütöttük az autót Miskolcon), ajánlottunk egy rakás pezsgőt, és csináltunk egy kedves interjút Gráf Józseffel, legborbarátabb miniszterrel.
Címlapon: Erdély
Státusz:
elfogyott

A határ túlra szorult magyar borvidékek összességét kívántuk bemutatni, de Erdély annyi anyagot szolgáltatott, hogy egymaga megtöltötte a számot. Voltunk a Kárpátokon túli területeken is, viszont mire visszaértünk, már majdnem nem is volt BORIGO. Határvonal ez a szám életünkben, utána már más jött, az viszont még szebbre sikeredett.
Címlapon: Vörösbor 2003
Státusz: kapható

Ugye, mondtam, hogy a megjelenési időpontokkal hadilábon álltunk… Viszont megcsináltunk egy szó szerint világraszóló tesztet a Gundelben (két MW-vel), interjúztunk Markus del Monegoval, megjelent első Toszkána riportunk, megjártuk a Bikavér fesztivált és Csíki Sándor írt egy nagy barbecue cikket, Bakos Zoltán meg jól lefotózta. Még most is csorog a nyálunk.

Nr. 11. 2006. május   Nr. 10. 2006. április   Nr. 9. 2006. február
Címlapon: : Minden, amit tudni akarsz a borról...
Státusz: kapható

Időben kissé összezavarodtunk, de pár hónap után rendeződtünk. Az első pillanattól tervbe volt véve egy nagy edukációs szám, nos ekkor megvalósult. Melléje tettük a Nagy Rendrakó Tesztet, ahol a világ nagy borait hasonlítottuk a magyarokhoz, remek játék volt. Kiegészítésként pedig fantasztikus napokat töltöttünk Sopronban.
Címlapon: Három borvidék: Mór, Pannonhalma, Neszmély
Státusz:
kapható

Már a BORIGO elindításakor úgy terveztük, hogy amíg el nem fogynak, végigjárjuk az összes magyar borvidéket. Még ma is adósak vagyunk kettőnek, de itt újabb három került tollvégre. Várszegi Asztrikkal készült interjúnk volt a legemlékezetesebb kalandunk, de meglátogattuk a három borvidék jelentős termelőit is. Két új szerzőnk is akadt, Csíki Sándor és Ádász Kata is ekkor posztolta első szösszenetét.
Címlapon: Alföld
Státusz: elfogyott

Legmostohábban kezelt borvidékünk, amely azóta most először került vissza a BORIGO hasábjaira. Nem hittünk ebben a mostohaságban, és igazunk volt, a vidék történelmét, adottságait és persze tucatnyi borászatát áttekintve megállapítottuk az ellenkezőjét. No, és persze bemutattuk Ausztrália borászatát, valamint tettünk egy felejthetetlen kirándulást Amszterdamba.

2005

Nr. 8. 2005. december   Nr. 7. 2005. november   Nr. 6. 2005. szeptember
Címlapon: : TOP 100, 2005
Státusz: elfogyott

Ez a szám majdnem elmaradt, mert nem is terveztük… Kvázi az utolsó pillanatban jutott eszünkbe a TOP 100 gondolata, illetve a terv már megvolt, csak húzódoztunk egy picit… Végül belevágtunk, és nem bántuk meg, azóta is csak ilyen-olyan koppintások készülnek - hogy más ne is mondjunk. Első alkalommal az Oremus 1999-es 6 puttonyos aszúja nyert, az év pincészete pedig a Pajzos-Megyer lett.
Címlapon: Pezsgő, Etyek
Státusz:
kapható

Buda környéke a legnagyobb pezsgő alapanyagot előállító borvidékünk, így év vége közeledvén bemutattuk pezsgőgyártó pincészeteinket, és nem csak Budafok környékéről. A borászatokat sem hagytuk ki, és persze teszteltünk is (pezsgőt és etyekit), de a hozzávalót sem felejtettük el, és az pedig mi más lehetett volna, mint az osztriga.
Címlapon: Eger
Státusz: elfogyott

A címlapon egész pontosan Gálné Ibolya és ifjabb Gál Tibor volt látható, az egyetlen alkalom, hogy portrét közöltünk ott… Természetesen meglátogattuk a fizikailag lehetséges összes borászatot, bemutattuk párhuzamként Burgundiát, és járkáltunk egyet Eger utcáin is. Persze nem maradt el gasztronómiai ajánlunk és nagy Eger-tesztünk sem.

Nr. 5. 2005. június   Nr. 4. 2005. április   Nr. 3. 2005. február
Címlapon: Balatoni nyár
Státusz: kapható

Már ekkor megfogalmazódott bennünk, hogy a júniusi számnak alapvetően borturista bédekkerének kell lennie, a Balaton pedig a legjobb alany erre. Megvizsgáltuk klimatikusan és talajtanilag, és persze körbeutaztuk a tavat, ellátogattunk 24 pincészethez, ajánlottuk boraikat, melléjük persze ételeket konkrétan és "todományosan".
Címlapon: Vörösbor 2002
Státusz:
elfogyott

Ekkor indult elhatározásunk, hogy minden évben kielemezzük a mínusz harmadik vörösboros évjáratot. Mindezt 43 Dél-Pannon borászat, valamint azok kétszáznál is több borának bemutatása színesítette katalógusszerűen, ami annyira megtelítette az újságot, hogy szinte másra nem is maradt hely. Azért Gasztronóm rovatunkban az említett borokhoz is ajánlottunk mindenfélét, és egy étteremre is maradt hely.
Címlapon: Ausztria
Státusz: kapható

Gyönyörű, magazint készítettünk (immár Tompa Imrével kiegészülve), belevettük Burgenlandot, Wachaut, a rusti akadémiát, sőt még Steiermarkot is egy picit, rendeztünk egy nagy magyar-osztrák (bor)mérkőzést, és csatangoltunk egy nagyot Bécsben. És megtanultuk a marketing leckét is, vagyis hogy miképpen ne tartsuk be egyetlen ígéretünket se egy bormagazinnak, ha írni akar rólunk…

2004

Nr. 1. 2004. május   Nr. 2. 2004. október
Címlapon: Középpontban a bor
Státusz: kapható

A BORIGO név parafrázisa a címlapon, odabent pedig az "Ördögi vörösek", vagyis a rendszerváltás utáni nagy vörösboraink tesztje. Mindezt kiegészítette egy kerekasztal-beszélgetés minderről Tiffán Ede, Konyári János, Vida Péter és Pók Tamás részvételével, és részletesen bemutattuk Bordeaux-t. És vendégül láttuk a New-Yorki sommeliert, Richard Billt is, aki elmondta, mi a helyzet New Yorkban a magyar borokkal.
Címlapon: Aszú asszó
Státusz:
kapható

Második számunkban megvívott egymással az 1999-es és 2000-es aszú évjárat. Fantasztikus élményt nyújtottak, de nem csak ők, hanem a négy tokaji borász is, akik megint kerekasztalunk mellé ültek el. De beszélgettünk külön Szepsy Istvánnal, voltunk Tokaj szlovák oldalán, összefoglalót közvetítettünk a világ édesboros vidékeiről és az évvégére tekintettel egy kicsit pezsgőztünk is.


BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013