AKTUÁLIS


A történet a Gilvesy borok mögött

Sok hazai borász próbál felelni arra a kérdésre, hogy milyen a jó fehér bor. Gilvesy Róbert szenvedélyes maximalizmusa, a pincészet jellegzetes, élettel teli borai megadják erre a választ.
Írta: Jankó Bálint


Mindig felmerül a kérdés, hogy mi a nehezebb: évről évre egységes stílust hozni, vagy inkább más, kísérletezőbb szemléletben borászkodni. A Gilvesy borokban az az üdítő, hogy a két irányzatot elegánsan tudják házasítani. Az organikusan művelt szőlők, a korai szüret, a nagyrészt spontán erjesztés, az alacsony alkoholok mellett a seprőn tartás, a magyar tölgyfahordók használata izgalmas borokat eredményez. A finomra hangolt tételek mellett mindig akad egy-egy kísérleti palack is. Most ilyen a pét-nat, korábban a furmint. Láthatóan nem szeretik feszegetni a határokat, de azért mindig nyitnak egy kicsit a természetes borok manapság népszerű trendje felé is.
A Szent György-hegy unikális világ a balatoni borrégiók között, fenséges vidék. A Gilvesy Pincészet ezen belül is külön sziget, ahol két pohár bor kóstolása közben megáll az idő, a hegyen a táj sokszínűsége mindenkit magával ragad. Gilvesy Róbert borai pedig magukban hordozzák e varázslatos termőhely minden erejét.

Ahogy más vidékeken, úgy itt is órákat lehetne vitatkozni arról, mi az igazi balatoni szőlőfajta - sőt, egyáltalán van-e ilyen. Gilvesy Róbert a helyi fajták mellett bátran dolgozik a nem honos szőlőkkel is. Az eddigi eredmények mindenesetre biztatóak: a pincészet két zászlósbora, a Tarányi Rajnai Rizling és a Mogyorós Sauvignon Blanc versenybe szállhat a nemzetközi mezőnyben is. Mindkettő szerethető, unikális, és szerencsére csak hírből ismerik a pohárból kiugró vetélytársaikat. Pont olyanok, mint amilyenre egy igazi borivó vágyik.
Hogy mi tehát a pincészet válasza a kiváló magyar fehér borra? Leginkább a Bohém Cuvée és a Váradi Furmint adja meg a feleletet. Két bor, két külön műfaj. A Gilvesy Bohém a maga kategóriájában évről-évre a hazai mezőny egyik dobogósa. Az első évjáratnál még felmerülhetett: vajon jó lesz-e a házasítás? Magyarországon mindenki kicsit gyanakodva tekint a cuvée-re, pedig a legnagyobb borvidékek Bordeaux-tól Champagne-ig ezen alapulnak. Sőt, régen, a házasítások nagyon jellemzőek voltak ezen a vidéken is.

A Váradi Furmint pedig a magyar mezőnyben is kiemelkedő. Elszánt tétel - a köves, morzsalékos Váradi dűlő talajának és az érlelésre használt Kádár Hungary hordóknak köszönhetően izgalmasan zamatos. Mérsékelt alkoholja és élvezhető gyümölcsössége nagyon szerethető. Valószínűleg ez az a stílus, amire sok hazai furmint-kedvelő vágyakozik.
Érdemes megfigyelni, hogyan alakul tovább a Szent György-hegyi borkészítés története, merre visz Gilvesy, Szászi, Bencze, 2HA és többi kis pince útja. Jó borokból biztosan nem lesz hiány.


« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2013